Thursday, 26 July 2012

Resepi Ikan pari Asam Pedas Johor

Hai semua...pejam celik pejam celik sat jer kita dah 6 hari berpuasa kan. Sungguh cepat rasanyer masa berlalu sekarang ni. Entry yang lepas ibu ada janjikan nak bagi resepi ikan pari asam pedas johor. hari  ni sebenarnyer malas nak update blog tapi disebabkan permintaan ibu mengandung nak kan resepi ni. so terpaksa la jugak update, nanti meleleh pulak air liur baby dia bila kuar nanti. mudah ja nak buat asam pedas ni. jom tgk resepi kat bawah .

Ikan Pari Asam Pedas Johor
Bahan-bahannyer:

1/2 kg ikan pari
10-15 biji cili kering (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit belacan (dikisar)
1 batang serai (dititik)
1 btg bunga kantan
sedikit daun kesum
1 sudu lada hitam (ditumbuk )
1 sudu jintan manis (ditumbuk)
1 mangkuk air asam jawa
garam, gula & perasa
minyak untuk menumis

Cara-caranyer :
Cili kering hendaklah direndam dalam air panas selama 10-15 minit, kemudian dibersihkan dan dikisar. Kemudian kisar pula Bawang merah, bawang putih dan belacan. Panas minyak dan tumis Bawang merah yang dikisar bersama bawang putih dan belacan kacau sehingga bawang kekuningan. Masukkan cili yang telah dikisar. Kacau sebentar   masukkan serai, lada hitam dan jintan manis, biarkan sehingga pecah minyak . Setelah pecah minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa. Biarkan sehingga mendidih kemudian boleh la dimasukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum. akhir sekali perasakan dengan garam, sedikit gula dan serbuk perasa mengikut selera masing-masing. Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masak. So boleh la dihidang untuk berbuka..selamat mencuba yer Didi Diana.

No comments:

Post a Comment