Thursday 18 July 2013

Kari udang Galah dan Sambal Bilis bersama Terung Pipit

Ini adalah menu berbuka semalam...Kari Udang Galah  dan sambal bilis Bersama Terung Pipit..Menu yang sangat simple dimakan bersama ikan goreng dan nasi putih..meh di sini ibu kongsikan resepi...bulan puasa ni nak menaip pon slow macam kura-kura..Udang galah ni ada kawan yang bagi..memang rezeki bulan ramadhan...syukur Alhamdulillah..


Kari Udang Galah

Bahan-Bahan:
Udang Galah (kalau tak der guna udang biasa pon boleh)
2 ulas bawang merah ( dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 paket kecil Rempah Kari daging Babas ( di bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar Kerisik
Air
Santan 
Daun Kari
Halia (dihiris)
sedikit keledek oren dan kacang buncis
Kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
Minyak untuk menumis
 

Cara-caranyer :

Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang bersama bawang merah, bawang putih, daun kari serta halia sehingga kekuningan.  Seterusnya masukkan rempah yang telah dibancuh dengan air tadi, masak sehingga pecah minyak...setelah itu masukkan santan ( ibu guna santan kotak jer) dan tambah sedikit air. Kalau suka pekat tak perlu tambah air. Kemudian masukkan kerisik dan biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan udang, dan keledek. seterusnya masukkan kacang buncis dan perasakan dengan garam, gula dan perasa ikut selera masing-masing yer.okey dah siap...
dan bolehlah dihidang dengan nasi putih...dan ikan goreng panas-panas..
ikan goreng simple...


Untuk resepi kedua pulak lagi mudah disediakan...
Sambal Bilis bersama Terung Pipit

Bahan-bahan:
Segengam terung pipit (dicelur dahulu)
Cili Kering (dikisar bersama belacan)
2 ulas Bawang Merah (dihiris)
1 ulas Bawang Putih (diketuk)
Ikan bilis
Air Asam Jawa
Garam, gula dan perasa
Minyak untuk menumis.

Cara-caranyer :
Panaskan minyak  dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian Masukkan cili kering yang telah dikisar. Biar kan seketika sehingga pecah minyak. Tak perlu kacau selalu...setelah cili masak masukkan air asam jawa dan sedikit air. Masukkan terung pipit dan ikan bilis.Akhir sekali perasakan dengan garam, gula dan perasa ikut selera masing-masing. dan boleh la dihidang bersama nasi putih..mudahkan...selamat mencuba..











2 comments:

  1. hari ni aku pun nak masak kari udang jugak, tak kira. hg la punya pasai yan..... tayang kt sini plak.

    ReplyDelete
  2. hahahaha...saja nak bagi kak ifa tergoda...kihkihkih...

    ReplyDelete