Wednesday 27 March 2013

Bawal Emas Masak kari Mamak

Bawal Emas Masak Kari Mamak
Bahan-Bahannyer:
Seekor ikan bawal emas
1 ulas bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1-2 biji cili merah (kisar)
1 paket serbuk kari babas
1 sudu besar serbuk cili babas (kalau tak suka pedas tak perlu tambah)
daun kari
halba campur
minyak
asam keping (2 keping)
garam dan  perasa
2 biji limau kasturi
minyak masak

Cara-caranyer:
Perap ikan bawal emas bersama limau kasturi selama 20-30 minit. Kemudian goreng sehingga kekuningan tak perlu garing dan ketepikan sebentar.
Untuk membuat kuah kari..Panaskan minyak tumis bahan kisar (kecuali cili merah) bersama halba campur sehingga garing atau naik bau. Bancuh serbuk kari,cili merah yang dikisar dan serbuk cili bersama sedikit air. Masak sehingga pecah minyak..kemudian tambahkan sedikit air (ikut selera masing-masing nak kuah banyak tambah air banyak , bagi ibu suka yang sederhana)  biarkan seketika sehingga mendidih, masukkan ikan yang digoreng tadi. Kemudian masukkan asam keping. Masukkan bendi dan perasakan dengan garam dan perasa sesedap rasa.Kemudian boleh la dihidang dan taburkan daun kari..ermm..dah siap..

Selamat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment