Terubuk Bakar Vs Sambal Kicap
Bahan-Bahannyer:
Seekor ikan terubuk (dibelah belakangnyer)
Garam & Serbuk Kunyit
3 biji Cili Merah
10 Biji Cili Padi (kalau suka pedas boleh tambah)
2 Batang Serai
2 Ulas Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
Air Asam Jawa
Belacan
Bawang Besar (dihiris kasar)
Garam, gula & Perasa
Cara-caranyer :
Ikan terubuk perlulah dibersihkan terlebih dahulu dan gaulkan garam dan serbuk kunyit kemudian ketepikan sebentar. Tumbuk cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, belacan, garam, sedikit gula dan serai sehingga lumat. Setelah itu perahkan air asam jawa yang pekat. Gaulkan sebati. Keluarkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi masukkan ke dalam bekas, kemudian masukkan bawang besar kacau sebati. Kemudian sumbatkan/ masukkan bahan tadi ke dalam ikan terubuk. Akhir sekali ambil Pemangang Ajaib, titiskan sedikit minyak masukkan ikan kedalam pemangang dan bakar sehingga masak.Okey dah Siap..
Sambal kicap:
Cili Padi (dipotong)
Bawang Besar (dipotong)
Kicap
Limau kasturi
Caranyer: campurkan semua sekali..mudah dan senang.
Selamat Mencuba...
meleleh ayaq liuq aku yan
ReplyDeletehahahaha...lawak la kak efa ni.
ReplyDelete