Wednesday, 27 March 2013

Terubuk bakar Vs sambal kicap


Terubuk Bakar Vs Sambal Kicap
Bahan-Bahannyer:
Seekor ikan terubuk (dibelah belakangnyer)
Garam & Serbuk Kunyit
3 biji Cili Merah
10 Biji Cili Padi (kalau suka pedas boleh tambah)
2 Batang Serai
2 Ulas Bawang Merah
1 Ulas Bawang Putih
Air  Asam Jawa
Belacan
Bawang Besar (dihiris kasar)
Garam, gula & Perasa

Cara-caranyer : 
Ikan terubuk perlulah dibersihkan terlebih dahulu dan gaulkan garam dan serbuk kunyit kemudian ketepikan sebentar.  Tumbuk cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, belacan, garam, sedikit gula dan serai sehingga lumat. Setelah itu perahkan air asam jawa yang pekat. Gaulkan sebati. Keluarkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi masukkan ke dalam bekas, kemudian masukkan bawang besar kacau sebati. Kemudian sumbatkan/ masukkan bahan tadi ke dalam ikan terubuk. Akhir sekali ambil Pemangang Ajaib, titiskan sedikit minyak masukkan ikan kedalam pemangang dan bakar sehingga masak.Okey dah Siap..

Sambal kicap:
Cili Padi (dipotong)
Bawang Besar (dipotong)
Kicap 
Limau kasturi

Caranyer: campurkan semua sekali..mudah dan senang.
Selamat Mencuba...

2 comments: