Selamat pagi semua. Pagi-pagi ni kalau dapat lempeng kelapa cicah pulak dengan kari ikan memang meletup habiskan. Mak mertua lalu belakng pon dah tak perasan kan...hihihikk. Tetiba rasa macam terliur jer bila sebut lempeng. Besok pagi harus buat la.dah lama tak makan. Okey la hari ini ibu nak bagi resepi kari ikan Merah Versi Ibu. Kalau di kampung ibu depa panggil kari tu gulai.
Kari Ikan Merah
Bahan-bahan
Ikan Merah
2 ulas bawang merah (di hiris)
2 ulas bawang putih(dihiris)
daun kari
1 sudu besar halba campur
bendi atau tomato
2 biji cili merah dibelah (kalau tak masuk pon tak per)
1 paket rempah kari ikan babas
Santan (dari 1/2 biji kelapa)
Asam Jawa
Garam dan perasa
minyak untuk menumis
Cara-caranyer
Panas minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari, kacau sehingga bawang kekuningan dan naik bau. Ibu kalau masak kari mesti wajib letak halba campur. sebab itu yang membangkitkan bau kari tersebut. Rempah kari ikan hendaklah dibancuh dengan sedikit air kemudian masukkan ke dalam tumisan tadi. sekali sekala hendaklah dikacau rempah tersebut sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan kan santan yang telah diperah bersama asam jawa. Biasanyer ibu suka letak asam lebih sedikit tapi tak terlalu banyak nanti hilang pulak manis ikan tu. Santan biasanyer tak terlalu pekat.Biarkan mendidih dan masukkan ikan.Biarkan sebentar masukkan bendi atau tomato dan cili yang dibelah. Ibu tak masukkan bendi disebabkan stock bendi dah kehabisan dirumah. Kemudian perasakan dengan garam dan perasa (kalau tak suka tak payah masuk). biarkan sebentar. Tutup api dan bolehla dihidang..Sedap ni dimakan dengan nasi panas-panas tambah pulak dengan kicap.perghhh...
No comments:
Post a Comment