Monday, 15 October 2012

Sotong Sumbat


Sotong Sumbat
Masa first time makan sotong sumbat ni, Mr. Sirpool beli dari kawan dia. Kebetulan isteri kawan dia orang Kelantan. Memang sedap rasa. Manis-manis gitu kat dalam sotong tu disumbat dengan pulut. Senang jer nak membuatnyer hanya perlu sediakan  Sotong yang saiznyer agak besar, 3 ulas bawang putih dimayang, pulut, santan pekat (dari sebiji kelapa),gula kabung, kalau tak de stock boleh jugak guna merah dan sedikit garam dan gula putih. Cara-caranyer, pulut hendak lah direndam dahulu lebih kurang 20 minit. Kemudian amik sotong yang telah dibersihkan sumbat pulut tadi, masukkan kepala sotong dan semat lidi supaya pulut tak terkeluar. Pulut tak perlu isi sampai penuh yer isi dalam 3/4 jer.Kemudian masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan-bahan yang lain dan jgn lupa masukkan sotong sekali. rebus sehingga pulut masak.dan boleh la dihidang. sekian...


No comments:

Post a Comment